Cotechino este un amestec de carne de porc de lucru, carne de la burta acestuia și șorici condimentate de obicei cu sare, piper și rozmarin și puse într-un maț sub forma unui mic salam. Se servește după ce a fost fiert aproximativ 20 de minute. Doar ca să aveți o imagine, gustul și consistența sunt asemănătoare cu ale celei mai bune porții de carne de porc la conservă care ar putea fi realizată.
Ingrediente
300 grame linte verde
500 ml supă sau apă
1 morcov mediu(100 g)
1 tijă de țelină apio(80g)
1 ceapă medie(70g)
3 frunze de dafin
1 rămurică de rozmarin verde
100 ml vin alb sec
100 ml ulei de măsline
sare
piper
opț. 100 gr roșii pasate
Indicații:
- Lintea se clătește, se verifică de eventuale gunoaie și se pune la înmuiat într-un litru de apă cu cel puțin 3 ore înainte de gătire
- Morcovii, țelina și ceapa se taie cuburi mici și se pun la călit în uleiul de măsline, la foc mediu-mic, împreună cu rozmarinul și foile de dafin. Se adaugă un praf de sare care le ajută să-și lase apa.
- Când ceapa a devenit aurie și restul legumelor au la margine mici urme maronii se adaugă vinul. Se curăță cu o spatulă resturile bune de pe fundul cratiței. Etapa se numește ”sfumatura”.
- Se lasă vinul să se evapore aproape complet. Ce e bun din el va rămâne, nicio grijă!
- Opțional se adaugă roșiile pasate și se călesc și ele 2 minute.
- Se adaugă supa sau apa și se lasă să fiarbă 20-30 de minute mestecând din când în când.
- Se adaugă spre final piper proaspăt măcinat din belșug și se reglează de sare după gust.
- Se servește simplă sau cu diverse preparate, în special din carne de porc.