Tiramisu cu cafea italienească

Deja nu mai este o noutate pentru nimeni felul în care își savurează italienii cafeaua. Italia este inventatoarea culturii cafelei, fără de care astăzi nu am fi putut să bem toate acele variații ale licorii magice care ne îmbogățește micul dejun și ne este companioană la întâlnirile cu prietenii.

Variantele tradiționale italienești sunt: caffè (ceea ce noi numim espresso), cappuccino și caffé latte, cu opțiunile acceptabile de caffè macchiato, latte macchiato, caffè lungo, caffé latte și caffè americano (o variantă a cafelei la filtru, pentru turiști). Iar pentru cei care nu își pot închipui începutul zilei fără o cafea, dar și pentru băutorii ocazionali, am adus în România cafea italienească chiar din inima Italiei.

Azi, însă, ne-am gândit la o altă întrebuințare pentru cafeaua italienească: în prepararea unui desert originar tot din Italia, o rețetă nu foarte veche, care a pus la un loc ingrediente menite să dea un spor de energie: tiramisu.

Deși au existat nenumărate speculații, faimosul gastronom italian Giuseppe Maffioli atribuie invenția deliciosului desert restaurantului „Le Beccherie” din Treviso, undeva prin anii 1970. Iar mai jos este rețeta originală, publicată de acesta intr-un articol din revista italiană Vin Veneto. Spre deosebire de modificările recente, rețeta originală conține doar câteva ingrediente și se prepară foarte ușor și rapid. Exact cum ne place!

Tiramisu cake in rustic style

Tiramisu cake in rustic style

Ingrediente:

  • 1 cană mare de cafea italienească tare, în care se dizolvă 2 linguri de zahăr, cât încă e caldă
  • 4 gălbenușuri
  • 1/2 cană (100 g) zahăr
  • 450g brânză mascarpone la temperatura camerei
  • 30 pișcoturi (astfel încât să încapă pe 2 rânduri, într-o tavă de 20x20cm)
  • 2 linguri de pudră de cacao de calitate

Mod de preparare:

Pentru că vor fi folosite crude, conform rețetei originale, ouăle se spală bine cu apă caldă și detergent de vase, apoi se limpezesc, pentru a elimina riscul îmbolnăvirii.

Gălbenușurile se bat cu zahărul până când acesta se dizolvă în totalitate, culoarea devine deschisă, iar amestecul capătă o consistență cremoasă. Peste compoziția obținută adăugăm mascarpone și amestecăm bine, până la omogenizare.

Într-un vas întins punem cafeaua răcită, astfel încât să putem înmuia fiecare pișcot. Atenție, pișcoturile nu trebuie să fie îmbibate în cafea, ci doar trecute rapid prin aceasta. În tava cu pereți înalți în care vom monta prăjitura așezăm un prim strat de pișcoturi. Putem pune dedesubtul lor un strat subțire din crema cu mascarpone, astfel încât prăjitura să poată fi ridicată cu ușurință atunci când o servim.

Peste primul strat de pișcoturi întindem un strat din crema cu mascarpone, apoi completăm cu un nou strat de pișcoturi înmuiate în cafea, iar deasupra acestora întindem crema rămasă. Deasupra presărăm pudra de cacao.

Prăjitura se pune la frigider pentru cel puțin 4 ore, chiar peste noapte, dacă mai aveți răbdare. Se servește rece.

În italiană „tiramisu” înseamnă „ridică-mă”, o trimitere la ingredientele care asigură o doză substanțială de energie. Vă dorim „Poftă bună!”.

 

Cele mai recente articole