Tipuri de sosuri roșii pentru paste

Dacă am putea face o călătorie pe îndelete prin fiecare regiune a Italiei, am descoperi că există o multitudine de sosuri specifice pentru paste. Crearea unui sos, mai ales roșu, este departe de a fi o știință exactă, iar dacă nu ții neapărat să te încadrezi în norme, atunci poți adăuga orice ingrediente sunt pe gustul familiei.

tipuri-de-sosuri-rosii-pentru-paste

Pentru inspirație, însă, azi vrem să trecem în revistă câteva dintre sosurile tradiționale, de la care poți porni în experimentele tale culinare. Iar pentru zilele în care nu ai timp suficient, adăugăm și câteva recomandări de sosuri de la Barilla, cu gustul autentic Italian, astfel încât masa să fie completă și gustoasă rapid.

Sosul Arrabbiata

Pentru amatorii de senzații tari, sosul arrabbiata este nelipsit când vine vorba de paste. Pornind de la clasicul marinara – cu roșii, usturoi, ulei de măsline, busuioc și oregano- se adaugă plăcerea picantă a ardeiului iute, pentru cea mai rapidă porție delicioasă de paste.

Pentru grăbiți sau pofticioși, principiile picante și dulci ale sosului arrabbiata se găsesc și în sosul Arrabbiata de la Barilla.

Sosurile cu legume

Italienii lucrează foarte mult cu legumele de sezon, astfel că vor adăuga în sosurile lor orice este disponibil și aduce un plus de savoare și consistență sosului. Dacă sosul inițial consta în ceapă și/sau usturoi, țelină și morcov tăiate cubulețe, ulei de măsline și ierburi aromate, la el s-au adăugat treptat roșiile, apoi legume după gust: mazăre, vinete, ciuperci, chiar și cartofii sunt prezenți în unele rețete.

Dacă vrei să te pregătești pentru o zi în care sigur nu ai timp să tragi la tigaie legumele preferate, îți recomandăm sosul cu legume Barilla Verdure, iar masa e gata!

Sos cu ricotta

„Brânză într-un sos roșu?”, vă veți întreba. Ei bine, da, pentru că prospețimea ricottei, au descoperit italienii, merge foarte bine cu prospețimea roșiilor scăldate în soarele italian. Iar ingredientele sunt simple și puține: ceapă și usturoi sotate în ulei de măsline, la care se adaugă ricotta și roșii, pentru gustul rustic, tradițional.

Pentru serile în care nu vrei să fugi după ricotta, iar roșiile italiene sunt puțin prea departe, avem pentru tine și varianta rapidă: Sos Ricotta Barilla.

Sosurile ragu

Ragu este numele sosurilor care au în compoziție carne. Probabil cel mai cunoscut este sosul Bolognese, originar din orașul Bologna, iar în rețeta original include o combinație de carne tocată de vită și porc. Dar în aceeași categorie intră toate sosurile cu carne, fie că adăugăm ton, miel (ragu alla pugliese) sau bucăți mari de carne (Ragu alla napoletano).

Pentru varianta rapidă, poți încerca sos cu roșii și ton sau ragu cu ciuperci  de la Barilla.

Sosurile cu fructe de mare

Poți face o porție de paste să fie specială adăugându-i pur și simplu un sos cu fructe de mare. Cel mai cunoscut este sosul cu anșoa, care dă o aromă puternică și imposibil de imitat. În afară de anșoa, italienii mai adaugă scoici sau pește, cu un efect instant de teleportare pe malul Mediteranei.

Barilla a pus la un loc roșiile delicioase cu scoici, usturoi și pătrunjel și a prins acest gust mediteranean în sosul Vongole alla Marinara.

Și nu uita de asocierea pastelor cu fiecare tip de sos, despre care am povestit deja într-un articol anterior. Practic, cu cât mai subțire și clasică forma, cu atât mai lejer sosul. Cu cât mai lată și mai complicată, cu atât sosurile devin mai cremoase și cu mai multe ingrediente adăugate.

Dacă ți-am făcut poftă suficient, atunci îți urăm „Buon Appetito!”.

 

Cele mai recente articole