Vinaria – Saladini Pilastri

saladini-pilastri

Intre frumoasele dealuri care strajuiesc valea raului Tronto, care izvoreste din orasul Ascoli Piceno traversand numeroase orase pline de istorie, pentru a se varsa in Marea Adriatica, descoperim Spinetoli, unul dintre putinele orase unde se intalnesc stilul de viata antic, medieval cu traditionalul mod de a pastra valorile trecutului zonei.

„Spinetum” este denumirea orasului antic fortificat care dateaza din perioada romana de unde isi trage numele actualul. Aici familia Contilor Saladini Pilastri au dezvoltat, produs si imbuteliat vinul lor exclusiv, apreciat chiar de inaltele curti ale Europei unde prima data a fost oferit cadou.

Istoria Contilor Saladini Pilastri dateaza de peste 1000 de ani, ei fiind o familie nobila din Ascoli Piceno care se mandreste cu un bogat si glorios trecut oferit de inaintasii sai.

Radacinile antice ale familiei sunt o ereditate pentru prezent compusa dintr-o viata plina de traditie pastrata de-alungul secolelor.

Activitatea vinariei s-a identificat mereu cu valorile si cultura prezente in zona si a inceput in urma cu trei secole. La inceput fermierii vasali domeniului produceau vin pe care il dadeau contilor pentru realizarea unui lung proces de imbatranire in butoaie de stejar.

Incepand cu anii 1970 podgoriile de vin au fost innoite si o noua vinarie a fost construita langa cea veche pentru ca intreaga productie sa se faca intr-un singur loc.

Saladini Pilastri imbina cunostintele traditiei antice in producerea vinului cu garantia noilor tehnologii. Este o realitate faptul ca vinul produs de aceasta vinarie este exportat in America, Europa si Asia, fiind apreciat de cele mai sofisticate gusturi.

Aroma acestor vinuri se compune din parfumul si culoarea pe care strugurii culesi din podgoriile atent supravegheate se imbina cu grija prelucrarii care are la baza cunoasterea retetelor antice.

De la calcaroasele dealuri, prezente in Spinetoli, pana la frumoasele dealuri insorite din Monteprandone, la doar cativa metri departare de marea Adriatica in zona Portului Ascoli, se intinde regiunea Agricola Saladini Pilastri care acopera 320 hectare de pamant, din care jumatate sunt repartizate productiei specializate al vinurilor exclusive dupa retete traditionale imbunatatite de-alungul secolelor.

Asezarea geografica si geologica a podgoriilor, impreuna cu climatul exceptional datorat curentilor de aer generati in spatiul dintre valea raului Tronto si apropierea de mare, ofera vinurilor Saladini Pilastri o inalta calitate naturala.

Pivnitele Saladini Pilastri sunt pozitionate in inima domeniului contilor, inca din secolul al XV-lea, sub impozanta vila inconjurata de o eleganta galerie in aer liber cu motive arhitecturale specific stilului romanic. Ele au fost modernizate de-alungul timpului, iar in prezent dispun de cea mai avansata tehnica in ceea ce priveste mentinerea temperaturii, productia la un nivel avansat si filtrarea la standarde speciale. De subliniat este faptul ca exclusivistele vinuri sunt tinute pentru innobilare prin procesul de maturare in butoaie de stejar.

Vita-de-vie ecologica este, o cultura greu de intretinut de aceea putini mizeaza pe productia de vin ecologic, insa Saladini Pilastri  nu s-a dat in laturi sa se implice in dezvoltarea acestei culturi.

In conceptia Saladini Pilastri, vinul ecologic este un produs obtinut prin cat mai multe tehnologii naturale, intr-o vie care este întretinuta cu tratamentele specifice, intr-o podgorie fara poluare si de catre o vinarie in care nivelul de poluare general, incluzand transportul produsului finit, este foarte scazut.

La cresterea vitei-de-vie nu este permisa folosirea de ingrasaminte chimice, ci numai a celor naturale, de pilda ingrasamintele vegetale, la fermentatia vinului nu se folosesc asa zisele drojdii de fermentatie sau enzimele de fermentatie si fermentatia nu este dirijata, vinul fermenteaza in mod spontan si procesul fermentatiei dureaza mai mult, toate acestea sunt elemente constituiente ale intregului proces de productie, din podgorii catre butoaie si apoi catre sticle devenind garantii ale inaltei calitati pe care vinurile Saladini Pilastri le ofera.

Cele mai recente articole

Lasă un răspuns