Cum se face pizza italienească adevărată?

Ceea ce este azi mâncarea favorită a milioane de oameni a apărut prima dată pe străzile din Napoli: o mâncare rapidă, simplă, sățioasă și gustoasă. Ce ți-ai putea dori mai mult?

Și chiar era simplă, dacă ne gândim la toate variațiile care există astăzi: blat (întins fără sucitor) de 33cm diametru, crustă de 2-3cm înâlțime, sos de roșii Marzano, oregano sau busuioc, puțin usturoi, sare și ulei de măsline. Neapărat la cuptor cu lemne.

Puțin mai târziu, cu ocazia vizitei reginei Margherita, un brutar napolitan a vrut să celebreze proaspăt unificata Italie prin folosirea culorilor de pe drapel pe blatul de pizza. Și astfel s-a născut vestita pizza margherita: roșii, mozzarella albă și frunze de busuioc verde.

Azi, pizzeriile se întrec în combinații care mai de care mai năstrușnice, însă un lucru rămâne clar: cu cât mai simplă este pizza, cu atât este mai aproape de spiritul tradițional. Iată o rețetă tradițională de pizza mai jos.

Pentru 4 pizza cu diametrul de 33 cm este nevoie de:

 • 500g făină tip 00 (cea mai rafinată și bine măcinată)
 • 325ml apă călduță
 • 25g drojdie proaspătă sau 7g drojdie uscată
 • 1 linguriță de sare
 • 1 linguriță de zahăr
 • 3 lingurițe de ulei de măsline

Cum se prepară aluatul:

 1. Drojdia se dizolvă într-un bol în care am pus apa călduță. Apoi se adaugă sarea, zahărul și uleiul.
 2. Făina se pune pe blat în forma unui vulcan, cu o adâncitură în mijloc.
 3. În adăncitură se toarnă apa cu drojdia, sarea, zahărul și uleiul de măsline.
 4. Aluatul se frământă timp de 10-15 minute, până când devine fin, elastic și se desprinde ușor de pe mână. Presărați din când în când făină pe suprafața de lucru.
 5. Aluatul se pune într-un bol și se lasă să se odihnească timp de o oră la loc călduţ, acoperit cu un prosop, până când își dublează volumul.
 6. Cuptorul se încinge la 250°C.
 7. În acest timp se întinde aluatul, având grijă la marginea care vă păstra ingredientele în interior. Napolitanii îl întind cu mâna, dar nu va ști nimeni dacă ai folosit sucitorul :).
 8. Blatul se transferă pe o tavă metalică în care se poate pune și hârtie de copt.
 9. Peste blat se adaugă sos de roșii, marginea se unge cu puțin ulei de măsline, apoi se coace în cuptor pentru 7-10 minute.
 10. Se adaugă mozzarella – felii sau rasă- și alte ingrediente, dacă nu vreți să urmați rețeta tradițională.
 11. Se pune din nou la cuptor până când crusta și dedesubtul blatului sunt maronii și brânza topită.
 12. Se scoate pizza din cuptor, se decorează cu câteva frunze de busuioc și se savurează în stil italian.

Atenție! Pentru cei care doresc mai multă aromă de roșii, ketchup-ul este exclus. Se poate adăuga însă un sos de roșii cu busuioc sau cu măsline.

Vă dorim „Buon Appetito”!

Cele mai recente articole