Oțetul balsamic – unul din secretele italienilor

Oțetul balsamic a intrat destul de recent în limbajul pasionaților de gătit. Fabricat în Modena și Reggio Emilia, regiunea Emilia-Romagna din Italia, unele surse consideră oțetul balsamic tradițional „secretul” bine păstrat al italienilor până prin anul 1980.

A plecat apoi din inima Italiei către lumea întreagă prin intermediul pasionaților de bucătăria italiană, ajungând azi un ingredient comun în rețetele de inspirație mediteraneeană. Trebuie să recunoaștem că ne place să-l adaugăm chiar și într-o salată sănătoasă, românească. 

 

Oțetul balsamic tradițional este chiar mai sănătos decât oțetul clasic din vin sau mere, după cum o spune și numele – „balsamico”, „curativ”.

Dacă oțetul clasic se obține, de obicei, prin fermentarea vinului sau a cidrului de mere, oțetul balsamic trece printr-un proces îndelungat, care îi scoate în evidență proprietățile. Mustul obținut din boabele de struguri albi Trebbiano sau Lambrusco este fiert până când devine aproape un nectar, care va fi apoi pus la maturat mai mulți ani, trecând chiar și peste 25, timp în care va fi mutat periodic în diferite tipuri de butoaie, pentru a prelua aroma specifică a lemnului din care sunt realizate acestea.

Din punct de vedere al sănătății, bioflavonoizii din struguri acționează ca antioxidanți care ajută sistemul imunitar în lupta cu infecțiile și inflamațiile, iar resveratrolul din sâmburi ajută în prevenirea cancerului. Acidul acetic din compoziție reglează glicemia și duce la scăderea poftei de mâncare, ceea ce înseamnă că este recomandat atât celor care se luptă cu pofta de dulce, dar și celor care se află în timpul curei de slăbire.

În mâncare, oțetul balsamic se folosește cel mai des ca dressing pentru salate, dar să nu uităm că, odată cu creșterea numărului de ani în care a stat la maturat, el poate fi adăugat cu succes  la pastele pe care le îndrăgim, în sosuri, în risotto, dar și pentru a da o aromă specială brânzeturilor, cărnurilor și fructelor proaspete. Nu în ultimul rând, un oțet balsamic bun poate fi folosit inclusiv ca topping la înghețatele de vanilie, dar și gol, pe post de digestiv.

Există o serie de derivate ale produsului tradițional, în funcție de ingredientele folosite și de perioada de maturare. Pe Supermercato.ro am adus din inima Italiei variante pentru toate gusturile, inclusiv un sortiment de oțet balsamic de la Tondo, învechit minimum 3 ani, ideal pentru carne sau pește la grill, legume la abur sau peste un mix de brânzeturi, pere și smochine. Sau chiar sorbit ca digestiv.

Cele mai recente articole