Masa de Paște în Italia

Chiar dacă de obicei Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătoresc în zile diferite, asta nu înseamnă că nu ne putem bucura de un meniu de inspirație italiană la propria noastră masă de Paște. Anul acesta, cu atât mai mult, ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele în aceeași zi, așa că am pus la un loc câteva tradiții pentru masa de sărbători, special pentru fanii bucătăriei italiene.

  1. Legumele

Nelipsite de pe masa de Paște a italienilor sunt legumele de sezon. Anghinarele și sparanghelul se află la loc de cinste, urmate de spanac, fasole sau mazăre verde. Acestea pot fi savurate fie la începutul mesei, ca aperitiv, fie în preparatele de la felul principal.

Sparanghelul, de exemplu, poate fi fiert în apă clocotită timp de 2-5 minute, apoi scos pe gheață pentru a își păstra culoarea și servit cu un dressing ușor. Sau mai poate fi opărit 1 minut în apă clocotită, după care fript pe grătar pentru a însoți friptura de miel.

Anghinarele pot fi sotate timp de 15 minute împreună cu cartofi și morcovi tăiați cuburi. Dacă avem anghinare marinate, le putem pregăti într-un sos cu cremă de brânză, alături de praz și puțin usturoi, după care adăugăm totul la o porție de ravioli.

Iar dacă preferăm un meniu mai lejer, putem, desigur, să renunțăm la clasica ciorbă de miel pentru o supă minestrone cu tot ce e mai bun din grădină (sau de la piață).

  1. Mielul

Mielul se pregătește diferit în fiecare regiune italiană, ceea ce înseamnă că avem o varietate de rețete din care să alegem. Fie este fript după ce a fost marinat cu lămâie și rozmarin, ca în Roma. Fie este fiert și servit cu legume și ierburi proaspete, ca în Puglia. Sau poate fi înăbușit cu morcovi și ceapă, la care adăugăm fasole albă, ca în Toscana. Și să nu uităm de chiftelele din carne de miel cu arpagic, rozmarin și pătrunjel din Trentino sau coastele la grătar cu garnitură de cartofi, tot din Roma!

  1. Desertul

Pe lângă deserturile clasice italienești, de Paște își fac apariția și diferite tipuri de „pâine de Paște”, care nu se comercializează în mod obișnuit. Există un tip de pâine de Paște specific în aproape fiecare țară din Europa – în România, la această categorie se încadrează pasca și cozonacul. În Italia se numește pane di pasqua și poate conține atât brânză, cât și carne, sau poate fi decorată cu ouă fierte, însă varietățile dulci sunt bucuria copiilor.

Astfel, ne putem încerca talentul de chef italian cu colomba pasquale, un fel de cozonac în formă de porumbel, asemănător cu panettone, dar cu coji de portocală confiate și ornat cu migdale și perle de zahăr. O altă variantă este și pastiera napoletana, un tip de desert tradițional pentru Paște, originar din Napoli, pregătit cu brânză ricotta, fructe confiate și apă din flori de portocal.

Oricare ar fi însă meniul pentru masa de Paște pe care îl alegeți, echipa Supermercato.ro vă dorește să fie îmbelșugat și să aveți Sărbători calde alături de cei dragi!

Cele mai recente articole