Istoria cafelei italienești, într-o ceașcă de espresso

Nici nu putem concepe să ne începem ziua fără „licoarea magică”, o bătură care ne trezește instantaneu și ne învăluie cu acea aromă pe care o simțim de la depărtare și pe care nu ai cum să o confunzi cu nimic altceva.

istoria-cafelei-italienesti-intr-o-ceasca-de-espresso

Am auzit cu toții legenda conform căreia arborele de cafea a fost descoperit în Etiopia, Africa, de o turmă de capre care i-au atras atenția păstorului cu comportamentul ciudat pe care îl aveau după ce mâncau boabele. Ce se știe sigur însă este că arabii cultivă cafeaua încă din secolul 14.  Vestea despre boabele care dădeau energie s-a răspândit curând, așa că din portul Mocha ele au început să călătorească către Siria, Egipt, Turcia și apoi în toată lumea.

În Europa, primii care au adus boabele de cafea au fost comercianții venețieni, de unde pornește și tradiția cafelei italienești. Astfel, Veneția a fost primul oraș european care a simțit aroma deosebită a cafelei arabice și unde a fost deschisă o cafenea – chiar în inima pieței San Marco. Din Italia, cafeaua s-a răspândit apoi în întreaga Europă, devenind curând un produs prețios și băutura favorită a îndrăgostiților.

Veneției i-au urmat curând Trieste, Roma și Napoli, care au deschis cafenele cu tradiție și au experimentat cu modalități de prăjire și preparare cărora li s-a dus vestea. Artiști, oameni de stat, comercianți, se întâlneau cu toții în localurile italienești, unde s-au discutat opere de artă și unde s-a făcut istorie.

Cu timpul, fiecare regiune din Italia a dezvoltat propria aromă, care să se potrivească cu gusturile celor ce o locuiau. În nord, cafeaua preferată este mai delicată, iar în sud mai intensă și cu o spumă maro, mai consistentă, în timp ce în centru se remarcă o combinație între cele două tendințe.

Azi, italienii aduc boabe de cafea din toată lumea, pe care le combină pentru a ajunge la gustul și aroma perfecte pentru fiecare. Fie că vorbim despre Arabica Braziliana, Indiană, Columbiană sau Robusta Africană, Asiatică și Indiană, toate aromele lumii și-au dat întâlnire în Italia.

Cei mai mari și mai cunoscuți producători de cafea măcinată italiană sunt Lavazza și Illy, fiecare cu o istorie îndelungată: Lavazza a fost fondată în Torino în 1895, iar Illy în 1933, în Triest. La această listă adăugăm și Kimbo, apărută în 1966, dar care și-a luat avânt repede, devenind cafeaua preferată a multor britanici.

Pentru un gust tradițional italian, primul loc pe care să îl vizitați este Caffe Florian din Piazza San Marco, Veneția, prima cafenea din Europa. Dacă însă mai durează puțin până la această călatorie, noi vă aducem gustul Italiei în câteva produse originale: cafea Lavazza, Illy sau Kimbo.

Cele mai recente articole