Gustări italienești: Piadina

Italienii au demonstrat deja că sunt maeștri ai mâncării de stradă, atunci când au inventat pizza, în Napoli. Sățioasă, gustoasă și rapid de preparat, nu există nici o ocazie unde o pizza aburindă să nu fie binevenită. Așa că este normal să ne întrebăm ce alte feluri de mâncare delicioase am mai putea găsi la chioșcurile de pe străzile Italiei.

gustari-italienesti-piadina

La colțurile de stradă din Emilia-Romagna, am putea gusta, de exemplu, piadina.

Un simbol al inspirației culinare a italienilor, piadina este un aluat atât de versatil încât poate fi mâncat atât ca fel principal, umplut cu legume, reci sau calde, diferite tipuri de carne sau brânză, dar poate ține loc cu succes și unui desert, atunci când i se adaugă gem sau, de ce nu, Nutella și banane?

O combinație între lipia arăbească, tortilla mexicană și clătita franțuzească, menită să conțină aromele preferate ale celui mai pretențios gurmand.

Rețeta pentru piadina

Este foarte simplă. Iată ingredientele pentru 6 piadine:

  • 500g făină
  • 75g unt sau ulei de măsline
  • ½ linguriță sare
  • 1 linguriță de bicarbonat stins cu apă minerală
  • 250ml apă minerală plată sau carbogazoasă

Amestecăm ingredientele, frământăm aluatul până când capătă o consistență elastică, iar apoi îl lăsăm să se odihnească la rece timp de 30 minute în folie alimentară.

După ce a crescut puțin, scoatem aluatul, îl împărțim în 6 bile, pe care le întindem cu sucitorul astfel încât să obținem o grosime de 3mm și înțepăm cu furculița din loc în loc.

Încălzim o tigaie grill de fontă și coacem piadinele câte 2-3 minute pe fiecare parte.

Pentru umplutură se poate folosi orice ingredient, în orice combinație aduce bucurie: fie că sunt legume tăiate cublețe și trase puțin la tigaie, la care putem adăuga fâșii de kaizer, fie că facem o piadina quattro formaggi, adăugând brânza imediat după coacere, astfel încât să se topească, fie că o servim drept desert, orice e permis.

Apoi putem rula, îndoi la mijloc sau așeza încă o piadina deasupra, pentru o quesadilla italienească.

Iar pentru gospodinele grăbite, dar care vor să prepare rapid o gustare italienească delicioasă, am adus din Italia trei sortimente de piadina, pentru toate gusturile: original, cu ulei de măsline și rulabilă.

Buon appetito!

Cele mai recente articole