Activitate cu copiii – învățăm să scoatem petele dificile

Nu doar o dată ne-am confruntat cu pete dificile pe haine – cafea, salată de vinete, tort, vin roșu, iarbă, pământ, iar lista ar putea continua fără prea mare efort. Toată lumea a aruncat sau a transformat în cârpă pentru geamuri cel puțin un tricou preferat de-a lungul timpului.

Așa că azi ne-am hotărât să adunăm într-un loc toate trucurile împotriva petelor pe care le știm. Pe unele le-am testat, pe altele doar le raportăm, așa că am găsit și o modalitate de verificare amuzantă și interactivă, prin care putem petrece timp cu copiii, dar îi putem și introduce în lumea treburilor casnice de care sigur se vor lovi.

De ce aveți nevoie: de tricoul acela preferat pe care nu l-ați mai putut salva – tăiat în bucăți mai mici, de ingredientele care s-au lovit cel mai des de hainele dumneavoastră, castroane pentru înmuiat hainele și copii entuziasmați că pot murdări ceva fără să fie apostrofați. Se iau bucățile de tricou, se aplică mâncarea sau sucurile preferate, apoi se testează trucurile de mai jos.

Acestea vor fi de cele mai multe ori primul pas în salvarea hainelor preferate. După ce au trecut prin aceste ritualuri de prespălare, nu uitați de programul corespunzător la mașina de spălat și de o cantitate suficientă din detergentul preferat al fanilor produselor italienești: Dash. Fie că vorbim despre capsule cu parfum de lavandă, de detergent concentrat profesional, de detergent lichid Regular, sau pentru rufe colorate, știm că avem un aliat de calitate.

Petele de grăsime se elimină cel mai bine cu detergent de vase. Se freacă ușor pata, apoi se lasă la înmuiat o oră și se spală la mașină. Dacă pata este proaspătă, folosiți mai întâi făină, pudră de talc sau zaharină, pentru a absorbi excesul de ulei. Se apasă pe pată, apoi se spală cu apă călduță și detergent de vase.

Guma de mestecat se elimină prin metoda congelatorului: articolul se pune la rece până când guma îngheață de tot, apoi se răzuiește cu cuțitul.

Scoaterea unei pete de cafea este cu atât mai reușită cu cât operațiunea se face imediat. Se elimină excesul de cafea cu șervețele albe, apoi se ține sub jetul de apă rece de la robinet 3-5 minute, cu spatele țesăturii. Din când în când, se freacă ușor. La sfârșit, se folosește puțin detergent lichid, pe care îl lăsăm să acționeze câteva minute. Dacă este mai veche, puteți încerca să frecați pata cu glicerină.

Petele de ciocolată sau cacao se elimină cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în glicerină, cu care se freacă bine zona murdară. Articolul se spală apoi cu apă călduță. O altă soluție este frecarea petei cu apă foarte sărată.

Petele de vin roșu se scot în general cu ajutorul oricărui alcool alb: țuică, vodcă, alcool pur. Dacă pata a apucat să se usuce, puteți încerca să țineți zona murdară într-un vas cu lapte fierbinte timp de 30 de minute, după care să spălați energic cu detergent de rufe.

Petele de fond de ten se scot folosind miez de pâine, prin frecare ușoară a petei.

Pentru petele de iarbă cel mai util este să folosim o soluție din zeamă de lămâie și apă sau din oțet și apă caldă, cu care frecăm zona pătată înainte să spălăm haina.

La petele de cerneală se folosește fixativ pentru păr, care se aplică direct pe pată și se lasă să se usuce.

Nu în ultimul rând, petele de transpirație se scot cu următoarele variante de soluții: fie apă și oțet, care se lasă pe pată 10-15 minute, după care haina se spală cu apă caldă şi detergent; fie o pastă din bicarbonat și apă caldă, care se aplică pe pată cu ajutorul unei periuțe și se lasă să acționeze timp de o oră; fie cu un amestec din trei pastile de aspirină și două lingurițe de apă caldă, pe care îl lăsăm peste pată timp de o oră.

Spor la distracție și la curățat!

Cele mai recente articole