Cum asociem corect vinurile cu mâncarea

Asocierea dintre vinuri și mâncare este mai mult decât un simplu aspect care ține de cultură generală.

Dincolo de câteva reguli de bază pe care orice gurmand ar trebui să le cunoască, modul în care alăturăm un vin unui anumit fel de mâncare este un proces care ține de mai mulți factori, dar decizia ține, în final, de preferințele personale.

Asocierea corectă dintre vin și mâncare poate fi identificată în funcție de

  • Culoare
  • Arome
  • Densitate
  • Specificul mâncării

Astfel că, mâncarea de culoare deschisă va fi întotdeauna asociată unui vin de culoare pală, un vin alb, dar puteți alege și un vin rose, acest timp de vin fiind cunoscut pentru ușurința cu care poate fi alăturat unei varietăți de gusturi de carne sau lactate.

Regula echilibrului nu se aplică în cazul acestor asocieri vin-mâncare. Tendința unui necunoscător ar fi de a balansa o masă grea și bogată în arome, cu un vin ușor care să dilueze puțin experiența gustativă. Nimic mai greșit. Un vin roșu cu o textură densă, cu un gust greu, un vin cu un buchet dens și parfumat este partenerul ideal pentru o friptură din carne de porc, de exemplu.

Aceeași regulă se aplică și dacă vorbim de arome. Vinurile dulci se asortează de minune cu mâncărurile cu gust dulceag, cu mențiunea că mult din pregnanța aromei vinului este redusă de acest gust al mâncării. Așadar, dacă degustați vinuri și vreți să le așezați pe masă alături de o cină deloc picantă sau sărată atunci, chiar dacă vi se pare că are un buchet puternic, acesta, în combinație cu felurile de mâncare, se va estompa.

Nu omiteți aspectul cultural al alegerii unui vin. Dacă serviți o cină tradițională într-o destinație în care vă aflați pentru prima dată, cereți chelnerului să vă recomande un vin local care merge cel mai bine cu preparatele alese. De obicei, combinațiile atent selecționate de localnici sunt o experiență cu adevărat inedită.

Dacă pregătiți un bufet suedez cu gustări ușoare și rafinate, cea mai bună alegere pe care puteți să o faceți este să le asociați cu un vin spumant alb, aromat și servit la o temperatură de 8 grade Celsius.

Și, pentru că tot am adus vorba de temperatură, iată cum se servesc toate cele menționate mai sus: vinurile roșii se mențin la temperatura camerei, cele rose nu trebuie să depășească 14 grade, iar vinurile albe la o temperatură ideală de 10-12 grade Celsius.

 

Cele mai recente articole

Lasă un răspuns