Traditii si obiceiuri in servirea mesei. Tehnica servirii mesei in Italia

pt traditii si obiceiuri in servirea mesei italia

Italienii mananca cel putin doua mese pe zi acasa. Membrii familiei se intalnesc la pranz sau la cina, pentru a manca bine si pentru a discuta. Cum elevii invata doar dimineata, cei mai multi parinti prefera sa vina acasa si pentru masa de pranz. Italienii mananca mult, cu placere. Nu e de mirare ca masa lor cuprinde multe feluri de mancare. Pastele si orezul, friptura si vinul sunt des intalnite in meniul lor.

Antipasti, assaggio di primi, primo, secundo…asa incepe masa italienilor. Se continua cu branza, desert, vin, cafea.

Cind au invitati, italienii sunt atenti la aspectul mesei, pentru ca oaspetii sa se simta bine inca de la venire. Exista obiceiul ca musafirii sa se aseze intr-o anumita ordine la masa. In general, gazdele stau de o parte si de alta a mesei. In dreapta barbatului gazda, sta cea mai importanta prezenta feminina sau cea mai in virsta, dupa care in dreapta sa se asaza restul doamnelor, in ordinea varstei. Acelasi lucru se intampla in dreapta doamnei – gazda, unde se aseaza barbatii. Sotul si sotia nu stau unul langa altul la masa.
● Masa este acoperita cu o fata de masa din bumbac sau se aseaza, pentru fiecare persoana, servetele individuale sau bucati de rogojina impletita. Sarea si piperul se aseaza in ambele colturi ale mesei. Italienii au o superstitie in ceea ce priveste sarea: nu se da din mana in mana, ci intotdeauna se aseaza intai pe masa.
● Painea si grisinele nu lipsesc de la masa italienilor, pentru ca ei mananca paine la orice tip de mancare. Pe masa nu exista cutite pentru paine si nu se serveste unt. De obicei se servesc chifle sau felii.
● Ca aperitiv (antipasti), italienii prefera painea prajita, aromata cu ulei de masline si usturoi, uneori acoperita cu rosii taiate si busuioc. O alta alegere ar fi felii de bagheta inmuiate in ulei de masline si otet balsamic.

Dupa aperitive sunt aduse la masa pastele, sunt preferate portiile mici – de 90 de grame.
Se poate incepe direct cu pastele, dar in cantitate mica. Acest fel de mancare se numeste primo. In restaurante sau la mese festive se serveste de mai multe ori acest fel de mancare. De exemplu se incepe cu orez si se continua cu ravioli. In acest caz, orezul poarta denumirea assaggio di primi (un exemplu al primului fel). Important este ca, per total, cantitatea de mancare servita ca primo sa nu depaseasca un castronel. In loc de paste se poate servi supa sau orez. Secondo consta in peste, carne, oua sau amestec de legume.
● La mesele festive, se serveste in final si branza. Desertul este un fruct sau o prajitura, de exemplu specialitatea tarii: Tiramisu. Masa se incheie cu o cafea espresso. Obligatoriu, de pe masa italienilor nu lipseste vinul.

Acest obicei sau ritual, iata ca reuneste membrii familiei si prietenii la aceeasi masa si daca iti doresti sa ii rasfeti cu o masa originala, traditionala si bine pusa la punct, gasesti tot ce ai nevoie intr-un nou concept de magazin online…SuperMercato.

Cele mai recente articole

Lasă un răspuns