Supă toscană cu fasole – ceva ușor după Sărbători

Să recunoaștem: sărbătorile de iarnă sunt o bucurie culinară, dacă ne gândim la toate felurile tradiționale delicioase pe care le pregătim de zor în zilele de dinainte de Crăciun. Nici nu vom începe să le enumerăm! Însă oricât ar fi de bune, ele sunt și o provocare pentru digestie.

Suntem deja în a doua săptămână de ianuarie, iar orice mâncare am fi pregătit de Crăciun sau de Revelion cu siguranță s-a terminat până acum. Așa că azi vă propunem o rețetă ușoară din inima Toscanei, plină de legume și vitamine, extrem de aromată și un răsfăț cald pentru aceste zile geroase: supa toscană cu fasole. Mai puțin celebră decât varianta cu cârnați și smântână, însă fără să renunțe în întregime la consistență, supa cu fasole aduce pe masă aromele Italiei și o bine meritată pauză de la mâncărurile grele cu carne.

Supă toscană cu fasole

Ingrediente

  • 1 conservă (400-450g) fasole albă, scursă și spălată;
  • 2 morcovi tăiați cuburi;
  • 2 tulpini de țelină tăiate cuburi;
  • 1 dovlecel tăiat cuburi;
  • 1 conservă (400-450g) roșii tăiate cuburi;
  • 1 lingură frunze tocate de cimbru proaspăt (sau 1 linguriță uscat);
  • 2 lingurițe frunze tocate de salvie proaspătă (sau ½ linguriță uscată);
  • 2 căni frunze tocate de baby-spanac;
  • ½ ceapă mărunțită;
  • 1 cățel de usturoi mărunțit;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • ½ linguriță sare;
  • ¼ linguriță piper negru măcinat;
  • 1l bază supă de legume (sau de pui, dacă simțiți nevoia);
  • ½ cană parmezan ras.

Preparare

Într-un bol se pisează cu o furculiță jumătate din cantitatea de fasole.

Într-o oală de supă se încinge uleiul, apoi se adaugă ceapa, morcovii, țelina, usturoiul, cimbrul, salvia, sarea și piperul și se gătesc aproximativ 5 minute, amestecând din când în când, până când legumele se înmoaie.

Peste legume se pun baza de supă și roșiile cu tot cu sos și se lasă să fiarbă. La sfârșit, se adaugă fasolea pisată și cea întreagă împreună cu frunzele de spanac și se mai gătește totul încă 5 minute, până când se înmoaie frunzele de spanac.

Serviți într-un bol, cu parmezan ras presărat deasupra.

Buon appetito!

Cele mai recente articole