Retete traditionale specifice Italiei

poza1

In Italia exista foarte multe specialitati si retete recunoscute. In realizarea lor este necesar ca ingredientele sa fie autentice si de o calitate superioara pentru a avea un rezultat foarte bun. SuperMercato va pune la dispozitie produse autentice de o calitate superioara care va vor ajuta in realizarea unor retete italiene de succes.

Va propunem in cele ce urmeaza sa facem o trecere in revista a unor specialitati si retete traditionale specifice Italiei.


Specialitati italiene

Italia are 20 regiuni, fiecare cu stilul sau culinar propriu. Regiunea Emilia-Romagna este denumita „La Grassa” datorita bucatariei sale copioase. Specificul acestei bucatarii regionale este dat de utilizarea carnii de porc, ingredient de baza in prepararea carnatilor renumiti ai orasului Bologna – mortadella si a unui sos ideal pentru paste – ragu. In plus, untura de porc este folosita pentru gatit mai mult decat uleiul de masline, spre deosebire de celelalte regiuni.

Pastele cu care se mandreste aceasta regiune sunt tortellini (in forma de inel), tagliatelle (in forma de panglica) si lasagna verde (varianta de lasagna la care se adauga spanac). Magazinul SuperMercato va pune la dispozitie o gama variata de paste autentice italiene de la Producatori precum Barilla si De Cecco.

Parmigiano Reggiano  este un tip de cascaval italian, apreciat in toata lumea si cunoscut la noi sub numele de parmezan.

Pesto – sosul italian celebru, preparat in restaurantele din toata lumea, a fost creat in regiunea Liguria. Pesto contine ca ingrediente esentiale busuioc, usturoi, parmezan, branza de oi si ulei de masline. Daca va ganditi sa faceti un sos Pesto delicios gasiti o gama variata de ulei de masline de calitate aici.

Risotto – specialitate italiana, preferata in special in nordul si centrul tarii. Consta in utilizarea unui anumit tip de orez, calit in ulei sau unt si apoi fiert prin adaugarea succesiva de cantitati mici de apa fierbinte. Orezul poate fi utilizat intr-o varietate de retete,  gatit cu fructe de mare sau legume, la care se adauga smantana si condimente, printre care celebrul sofran.
Risotto este un aliment de baza in bucataria milaneza, unde este si cel mai bine preparat (faimosul „risotto alla Milanese”).

Milano este renumit si pentru panettone – un fel de cozonac foarte pufos, plin cu stafide si fructe confiate. Panettone este in prezent popular in toata Italia si este consumat in special de Craciun.

Pizza – reteta de origine napolitana, pizza este astazi prezenta in toate tarile, fiind unul dintre simbolurile mondializarii. Pizza autentica napolitana contine mozzarella, ardei gras, ceapa, carnati, ansoa si sos de tomate si este iubita pretutindeni. In magazinul SuperMercato gasiti o varietate de sosuri autentice italiene produse de Barilla, Santa Roso si Rodolfi Ortolina care vor aduce un plus de aroma pizzei realizate de dumneavoastra.

Stracciatella – supa de pui sau vita, la care se adauga oua batute si cascaval ras si ingrosata uneori cu gris – specialitate a capitalei Roma.

Gnocchi – asemanatoare unor chiftelute, facute dintr-un amestec de faina de grau si cartofi, fierti in apa sarata si la care se adauga branza.

Lasagna – specialitate italiana, compusa din straturi succesive de paste, branza si sos. Tipul de branza variaza in functie de reteta: mozzarella sau parmezan.

Pastele servite in Italia sunt de mai multe tipuri:

– pasta lungi – cappelli d’angelo, spaghetti, linguine, bucatini, fusilli lungi. Se servesc, in general, cu sos de rosii, sosuri pe baza de verdeata, sos carbonara sau sos Bologna.
–  fettuce – tagliatelle, pappardelle, fettuccine, tonarelli, tagliolini, paglia e fieno. Sunt excelente in combinatie cu sos Alfredi si sosuri cu ficat.
– tubi – penne, garganelli, elicoidali, cavatappi. Se prepara cu sosuri all arrabbiata, prosciutti si sosuri pe baza de asparagus. In varianta maccheroni rigati, maccheroni, rigatoni, gigantoni se combina cu sosuri ragu, sosuri pe baza de branza ricotta, de legume, in special ardei.
– forme speciali – conchiglie, farfalle, gnocchi, fusilli, strozzaproti, gemelli, casareccia, lumache, orechiete, radiatori. Se potrivesc cu sosuri cremoase, cu ton sau pui.
SuperMercato va pune la dispozitie o gama diversificata de paste autentice italiene care va vor ajuta sa realizati excelente retete savuroase.

Sosurile sunt diverse, iar SuperMercato va pune la dispozitie o gama diversificata de sosuri Barilla:

– Sos Bolognese – Pulpa de rosii, Carne vita, Carne porc, Ceapa, Morcovi, Telina, Ulei de floare soarelui, Dafin, Salvie, Piper negru.
– Sos Datterini – Pulpa de rosii, Pasta de rosii Datterino, Ulei de floare soarelui, Ceapa, Arome naturale, Usturoi, Piper negru.
– Sos cu Ton – Pulpa de rosii, Ton in bucati in ulei de masline, Ceapa, Vin alb, Patrunjel, Ulei de floarea soarelui, ansoa, Arome naturale.
– Sos Olive – Pulpa de rosii, Masline (masline verzi, masline negre), Concentrat de rosii, Ceapa, Ulei de floarea soarelui, Vin alb, Capere, Arome naturale, Patrunjel, Usturoi, Oregano.
– Sos Basilico – Pulpa de rosii, Ulei de floare soarelui, Ceapa, Busuioc, Arome naturale.
– Sos Arrabbiata – Pulpa de rosii, Ceapa, Ulei de floare soarelui, Ardei rosu, Usturoi, Patrunjel, Ardei iute, Arome naturale.

Daca tot am vorbit despre varietatea de paste, sosuri si produse autentice italiene care se regasesc in oferta SuperMercato va propunem in continuare doua retete pe care le puteti realiza folosind aceste produse.

Retete italiene specifice:

Paste cu bacon, sos de rosii si busuioc

 Ingrediente:
– 250 g paste (Penne Rigate, Farfalle, Penne Lisce, Pipe Rigati, Fusilli, Sedani Rigati, Rigatoni, Spaghetti, Spaghettini);
– 1 conserva de rosii decojite – 400 g;
– 200 g bacon taiat cubulete marunte;
– 1 conserva Sos Basilico;
– 3 prize de patrunjel;
– 1 lingurita amidon alimentar amestecata cu 2 lingurite apa;
– 1/2 cana cascaval razalit;
– 3 catei de usturoi zdrobiti.
Preparare:
Se fierb pastele. Se prajeste bine baconul intr-o tigaie non stick. Se caleste si usturoiul 30 de secunde. Dupa usturoi au urmat rosiile din conserva taiate marunt. Se adauga piper si busuioc, iar la sfarsit patrunjelul. Sosul Basilico este dat in clocot este adaugat pe paste. Cantitatile sunt pentru patru portii si timpul de pregatire este de 35 de minute.

Spaghete cu Sos Bolognese

Ingrediente:
– 500 g spaghete Barilla;
– 350 g carne tocata de vita;
– 1 fir de telina;
– 3 cepe;
Sos Bolognese Barilla 400 g;
– 200 g morcovi;
– 3 linguri ulei de masline;
– 5 linguri suc de rosii;
– 200 ml vin rosu;
– 100 g parmezan;
– condimente: piper negru.

Preparare:
Se curata morcovii, ceapa si telina. Ceapa o tocati marunt, iar telina si morcovii ii radeti pe razatoare.
Incingeti intr-o cratita 2 linguri ulei de masline si caliti toate legumele tocate, la foc iute, 3-5 minute. Apoi adaugati carnea tocata, rosiile curatate de coaja si tocate, Sosul Bolognese, dupa care sarati si piperati dupa gust. La sfarsit se adauga vinul rosu si se lasa la fiert 30 minute.
Intr-o oala fierbeti apa cu o lingura ulei de masline si sare, iar cand aceasta a clocotit se adauga spaghetele Barilla, lasandu-le sa fiarba conform instructiunilor dupa ambalaj. Aproximativ 8 minute. Le scurgeti de apa si le asezati pe farfurie sau pe platou. Deasupra turnati sosul si serviti. Timpul de preaparare este 1 ora.

Iata cat de repede se pot realiza retete gustoase cu care va puteti rasfata familia, prietenii si partenerii, utilizand produse de calitate oferite de SuperMercato.

Cele mai recente articole

Lasă un răspuns