Retete gustoase – Indragitele paste italiene

Astazi ne-am propus sa vorbim despre indragitele paste italiene si despre cateva retete pe care le putem face cu ajutorul lor. In magazinul SuperMercato se gasesc diverse sortimente de paste de la producatori recunoscuti precum Barilla sau De Cecco. In cele ce urmeaza vom face o trecere in revista a principalelor tipuri de paste traditionale italiene.

articol1

Pastele Farfalle iau nastere dintr-un aluat taiat in patratele si „capsat” in centru si au o suprafata delicata pe care papilele gustative o sesizeaza datorita unei consistente diferite intre partea centrala mai groasa si cele doua extremitati: o adevarata placere pentru gurmanzi. Intre formele cele mai vesele din bucatarie, pastele Farfalle zboara din aroma in aroma, adaptandu-se celor mai diverse combinatii de gusturi.

Farfallele adevarate au farmec si voiciune, iar culoarea lor luminoasa este a graului si a soarelui. Nimic nu este mai potrivit decat Farfallele pentru a colora masa dand o nota de fantezie: suprafața lor neteda le face potrivite pentru combinatia cu sosuri usoare si delicate, pe baza de legume.

Fusilli s-au nascut in centrul Italiei de Nord si numele lor este inspirat de fusul in jurul caruia se invarteste lana. Sunt caracterizate in ceea ce priveste forma de trei aripioare rasucite care se imbina in mod armonios cu o tendinta de spiralare, ce captureaza orice tip de condiment.

Cu Fusilli nu puteți greși: valorifica sosurile cele mai complexe si dense, dar si pe cele mai simple și se obtin rezultate optime chiar daca se doreste incercarea unui experiment culinar dificil.

Pennele Rigate sunt iubite in toata Italia si au nume diferite in funcție de regiunile peninsulei. De exemplu, pentru Umbria, sunt numite „spole” si in sud se numesc „maltagliati”. Sunt bine cunoscute pentru flexibilitatea lor chiar si in cele mai imprevizibile situatii: de la o masa organizata in ultimul minut cu prietenii la cea mai clasica dintre mesele din familie, renunita in fata unei frumoase farfurii aburinde de Penne Barilla All Arabbiatta sau Al Ragu.

Pennele sunt inca de la momentul nasterii lor destinate combinatiilor cele mai creative: drept dovada stau formele, dintotdeauna concepute sa satisfaca gusturile intregii familii. Striate, Netede, Mici, Lumanare, toate caracterizate de taietura oblica tip “penita”, care prin dinamismul ei contrasteaza celei obișnuite, drepte, al macaroanei clasice.

Netede sau striate? Cine iubește Pennele Rigate, in fapt, lauda insubstituibila capacitate de a intreține condimentul, in timp ce sustinatorii Pennelor Lisce se declara extaziati de rafinamentul senzatiilor pe care pastele netede le ofera papilelor gustative.

Pipe Rigate sunt pastele care ne fac sa descoperim originea acestui format in cultura gastronomica romana. Au o forma amuzanta care stimuleaza creativitatea in bucatarie.

Datorita dublei deschideri, Pipele Rigate captureaza tot condimentul, inchizandu-l in forma lor sinuoasa si intre striatiile lor exterioare, pentru a-l elibera direct papilelor gustative. Iata de ce Pipele Rigate reusesc, ca prin magie, sa imbine gustul pastelor si cu sosurile care prin natura lor sunt mai alunecoase.

Rigatoni s-au nascut in Roma. Caraterizate de striatiile suprafetei exerioare si de diametrul important, Rigatoni sunt prezente pe orice masa Italiana, in multe retete simple sau complexe dar mereu de succes. Sunt ideale pentru ca pastreaza condimentul pe toata suprafata, atat externa cat si interna, restituind orice nuanta intr-o simfonie armonioasa de arome.

Spaghettele au luat nastere in Napoli. Inițial erau lungi de 50 centimetri, apoi cu timpul, au fost taiate pana au ajuns la lungimea actuala de 25 centimetri.

Azi, Spaghetti reprezinta sinonimul italianitatii: putini sunt cei care rezista formei sinuoase, elegante si fascinatiei de a le rostogolii in jurul furculitei.

Datorita diametrului lor traditional, Spaghetti sunt paste extrem de versatile care permit infinite combinatii: de la retetele cele mai traditionale la cele mai inedite. O farfurie de Spaghetti este perfecta cu orice ocazie.

Ca si frații lor mai mari, Spaghettini sunt paste extrem de versatile si pot sa se transforme in specialitati cu o deosebita valoare gastronomica: este de-ajuns sa schimbam condimentul, amestecandu-le cu un ingredient fin si astfel devin protagonistele ocaziilor speciale.

Subtiri si usoare, Spaghettini rezista perfect la fierbere: o siguranta pentru cine iubeste consistenta delicata a acestui antic format de paste lungi, fara a renunta la placerea bunelor paste al dente.

Daca tot am vorbit despre pastele italiene va propunem doua retete rapide si gustoase in care puteti folosi paste, ulei de masline si ton, toate acest produse fiind puse la dispozitia dumneavoastra de catre SuperMercato.

articol2

Spaghete cu ton si sos de rosii

Ingrediente

– 200 g spaghete subtiri;

– 2 conserve ton in suc propriu;

– sare;

– piper;

– 1 ceapa rosie;

– zeama de lamaie;

– 1 cutie rosii in bulion;

– 2 linguri ulei masline;

– 1-2 catei de usturoi;

– cimbru verde sau uscat;

– busuioc verde;

– 50 g capere.

Preparare

1. Spaghetele se pun la fiert, conform instructiunilor de pe cutie, in apa cu putin ulei si un praf de sare.

2. In cazul pastelor oferite de magazinul nostru, dupa ce s-au fiert, acestea se scot din apa si nu se mai lasa in apa rece cateva minute asa cum se proceda in cazul pastelor romanesti. Aici parerile sunt impartite, dar noi va recomandam ca dupa fierbere sa nu le puneti in apa rece. Dupa aceea, se lasa sa se scurga intr-o sita.

3. Se taie ceapa rosie solzisori, usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu uleiul de masline, sare, piper, cimbru, busuioc si o lingurita de zahar si se pun sa fiarba pana scade la jumatate.

4. Se scot bucatile de ton din conserva, se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa cateva minute sa se scurga. Se pun spaghetele intr-un bol, se aseaza bucatile de ton si deasupra se toarna sosul de rosii. Se orneaza cu capere, cimbru si busuioc verde.

articol3

O reteta clasica, din bucataria italiana, pe cat de simpla pe atat de gustoasa. Paste de tip penne cu sos simplu, de rosii cu usturoi, mult patrunjel verde pentru un plus de prospetime si parmezan ras pentru un gust desavarsit. Pentru varianta de post folositi paste fara ou si renuntati la parmezan.

Ingrediente:

– 250 gr penne;

– 250 gr sos rosii;

– 2 rosii bine coapte;

– 2 catei usturoi;

– 2-3 linguri ulei de masline;

– 1 lingurita zahar;

– o legatura patrunjel;

– sare, piper;

– oregano, busuioc;

– parmezan (daca tineti post renuntati la el).

Punem pastele la fiert conform indicatiilor de pe ambalaj.

Punem uleiul de masline intr-un vas pe foc si adaugam usturoiul pisat. Lasam doar cat usturoiul sa isi elibereze aromele.

Adaugam sosul de rosii, rosiile taiate cubulete mici, zaharul, sarea, piperul, oregano si busuiocul. Dam in cateva clocote.

Scoatem pastele fierte intr-un bol si turnam peste ele sosul. Asezonam cu patrunjel verde.

Daca nu tineti post radeti deasupra parmezan.

Cele mai recente articole

2 comentarii la “Retete gustoase – Indragitele paste italiene

  1. Atentie la retete !

    Cea de mai sus nu e ok deloc !

    NICIODATA dupa fierbere pastele nu se pun in apa rece!!!!!
    NEVER !

  2. Va multumim pentru interesul acordat in citirea acestor retete.
    Intr-adevar pastele comercializate de noi nu se pun in apa rece!
    Apreciem observatia dumneavoastra care ne-a aratat eroarea de context a articolului.
    Va dorim o zi frumoasa si… cumparaturi placute!

Lasă un răspuns