Gastronomia Italiana

SuperMercato

Este un fapt cunoscut ca bucataria italiana este vestita prin pastele sale fainoase (macaroane, spaghete), prin pizza preparata cu branzeturi, prin branzeturile rase pe razatoare, prin consumul de vietati marunte de mare. Se mananca multa carne de miel, orez, untdelemn de masline, citrice. Masa principala este pranzul, bautura preferata este vinul.

Bucataria reprezinta arta si tehnica prepararii alimentelor destinate consumului uman.

Gastronomia este un element important al stilului de viata italian, reflectand mai ales cultura rurala si pe cea familiala. Accentul nu este pus atat pe complexitatea si rafinamentul unei bucatarii sofisticate, cat pe calitatea si respectul traditiilor. Orice fel de mancare trebuie preparat cu  seriozitate, respectand reteta originala, pentru a-i da gustul cunoscut din copilarie.

Aromele puternice, exotice nu sunt foarte indragite, in schimb, este apreciata combinarea subtila de gusturi autentice, fara excese si fara complicatii inutile.
Italia se remarca si prin varietatea sa de masline, fiecare soi avand forme, culori si gusturi distincte. Aceste arome se regasesc in uleiurile de masline italiene, atat de apreciate pe plan international. Cea mai mare productie de ulei de masline este in Sicilia. Uleiurile din Toscana au o aroma delicata, regiunea Umbria produce uleiuri cu gust puternic, in timp ce uleiul de Trevi are o culoare de aur si un gust de migdale.

Italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume – in medie, fiecare italian consuma 28 kg de paste pe an. Pastele sunt de numeroase tipuri, iar stilurile in care pot fi gatite sunt si mai variate. Fiecare regiune detine propria sa specialitate de paste: farfalle, de exemplu, provin din Bologna. In prezent, pastele preparate acasa sunt concurate de cele din comert.

Bucataria italiana a inceput sa se dezvolte de-a lungul secolelor, incepind cu secolul al IV-lea inainte de Hristos. Suferind mai multe schimbaari datorita mai multor factori ca: popoarele vecine, ocupatiile straine, descoperirea Americii etc., au facut din gastronomia Italiei ceea ceea prezinta azi: una din cele mai impecabile bucatarii din punct de vedere a rafinamentului, aspectului si gustului.

Fiecare regiune isi are preparatele sale specifice, cultura gastronomica a acestora fiind influentata de tarile vecine (Austria, Spania, Slovenia, Ungaria), de apropierea de mare si munti sau progresului economic.

Astfel, gastronomia italiana, prin prisma secolelor, a avut multe tangente cu alte popoare, pastrandu-si totodata individualitatea sa, ce confera bucatariei italiene un gust unic rafinat.

Daca te-ai gandit sa incerci cateva retete italiene acasa, nu uita ca exista cateva ingrediente care nu trebuie sa iti lipseasca si pe care SuperMercato ti le pune la dispozitie. Alimentele cel mai des intrebuintate in bucataria italiana sunt:

* ulei de masline: aromat, mai inchis la culoare, cu gust puternic sau delicat, uleiul de maslie nu lipseste din bucatarie;

* otet balsamic – Aceto Balsamico: este preferat cel din regiunea Modena, care poate avea si 10 ani vechime. Este aromat, are un gust dulce si este folosit la salate;

* otet – Aceto: se foloseste otet de vin, rosu sau alb;

* ciuperci uscate – Porcini Secchi;

* carnea – in special vanatul si carnea de pasare, sunca, salam (in special pepperoni), carnati, pui, ton, creveti;

* legume: dovleac, fasole, vinete, ardei, usturoi, masline, ardei grasi, porumb, ceapa, rosii;

* pasta de rosii – pentru sosuri;

* rosii decojite – Pelati;

* seminte de pin – Pinoli : folosite pentru sosuri (sosul Pesto);

* ardei iute – Peperoncino: este folosit proaspat sau uscat, in special in sudul Italiei

* ton in conserva;

* condimente: oregano, patrunjel, rozmarin, ghimbirul, sofranul, cuminul, scortisoara si boabele de mustar, busuioc, usturoi;

* verdeata: proaspeta, de preferabil (patrunjel, salvie, busuioc)
*  branza – traditional mozzarella, parmezan;

* vin – un vin special, sicilian, folosit la mincaruri: Marsala.

 

 

Cele mai recente articole

Lasă un răspuns