2 Rețete pentru Deserturi de Toamnă cu Vin

A venit toamna, iar odată cu ea, bogăția de culori, fructe, arome și… după-amieze la interior, mâncăruri calde, deserturi de sezon și, bineînțeles, câte un pahar de vin roșu. Pentru cei pasionați de vinurile italienești am strâns o selecție care să satisfacă toate gusturile.

Și cum câteodată ni se întâmplă să nu terminăm chiar toată sticla pe care am început-o, am căutat câteva modalități de a salva prețiosul lichid. Vinul începe să se oxideze imediat cum l-am desfăcut, astfel că o sticlă desfăcută își pierde valoarea în doar câteva zile.

Și ce metodă mai bună de salva ce a rămas, dacă nu un desert cu infuzie de vin? Răspunsul corect este: două deserturi cu infuzie de vin! De inspirație italiană, simple, delicioase și ușor de pregătit, astfel încât să vă surprindeți prietenii în mod plăcut. Vă povestim despre fiecare în parte, mai jos.

2-retete-pentru-deserturi-de-toamna-cu-vin

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu

Când vorbim despre desert și vin, nu avem cum să omitem ciocolata, o pereche pe cât de delicioasă, pe atât de plină de posibilități. Iată o prăjitură stil chec, pufoasă, nu foarte dulce și cu exact atât vin cât este nevoie pentru a o scoate din anonimat.

Ingrediente:

  • 2 căni de făină
  • ¾ de cană de pudră de cacao neîndulcită
  • 1 linguriță și ¼ de praf de copt
  • ½ linguriță de sare
  • 100g unt nesărat moale
  • 1 cană ¾ zahăr
  • 2 ouă mari
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 cană și ¼ vin roșu sec (Recomandarea noastră: Vin roșu sec Destriero Rosso Piceno Superiore)
  • Zahăr pudră
  • Frișcă pentru servire

Cum se prepară:

Preîncălziți cuptorul la 180°. Tapetați o tavă pentru guguluf de 25 cm (2,8l). Într-un castron amestecați  făina, cacaua, praful de copt și sarea.

În alt castron bateți untul cu zahărul aproximativ 4 minute, cu mixerul la viteză medie, până devine pufos. Adăugați ouăle, pe rând și amestecați până se incorporează. Adăugați vanilia și mai bateți aluatul timp de 2 minute. Apoi adăugați alternativ ingredientele uscate și vinul și amestecați până când compoziția devine omogenă.

Așezați compoziția în tavă și dați la cuptor 45 minute, verificând cu testul scobitoarei. După ce e gata, lăsați prăjitura să se răcească 10 minute, apoi răsturnați-o și lăsați să se răcească complet. Pudrați cu zahăr și serviți cu frișcă.

Vișine fierte în vin, cu cremă de mascarpone

Prăjitura cu vișine este, cu siguranță, unul din deserturile copilăriei. Însă azi vă propunem o altă modalitate de a folosi vișinele puse deoparte: în combinație cu vin roșu și brânză mascarpone, pentru un desert zemos și… mai puțin recomandat copiilor.

Ingrediente:

  • 2 căni și ¼ de vin roșu (Recomandarea noastră: Pregio Del Conte – Saladini Pilastri)
  • 1 cană zahăr
  • 1 fâșie de coajă de portocală
  • 900g vișine, fără sâmburi și tăiate în jumătăți
  • 1 cană mascarpone
  • 2 linguri și ½ miere

Cum se prepară:

Într-o crăticioară de dimensiuni medii combinați vinul, zahărul și adăugați coaja de portocală. Fierbeți la foc mediu, adăugați visinele și lăsați din nou să fiarbă. Reduceți flacăra, acoperiți parțial și mai fierbeți maximum 5 minute, până când vișinele sunt fragede, având grijă să nu le gătiți prea mult.

Într-un bol mic amestecați brânza mascarpone cu mierea.

În pahare cu picior așezați vișinele calde, peste care adăugați un bulgăre de cremă de mascarpone.

Buon appetito!

Cele mai recente articole