Cantine di Castignano – Producatorul de vin purtator de istorie

cantine-di-castignano

Cantine di Castignano este situata in Castignano, provincia Ascoli Piceno, Italia si isi are inceputurile in anii de glorie ai formarii Ordinului Cavalerilor Templieri, popularitatea sa fiind accentuata de acestia.

Castignano devine un loc strategic in drumul acestora spre Ierusalim datorita asezarii in apropierea portului Ancona, dovada stand izvoarele istorice specifice perioadei medievale atat de proeminente in zona. 

Hughes de Payens, Marele Maestru al Cavalerilor, stabileste ca la Castignano sa se faca o consfatuire periodica a cavalerilor denumita Templaria, iar locuitorii sa se implice in organizarea ei. In acest sens vine in Castignano cu suita sa si este bine primit de locuitori, care ii servesc un vin din zona, stiind ca se trage ca loc din zona Champagne a Frantei, fiind un cunoscator in domeniu, familia sa ocupandu-se cu productia de vin.
Vinul il multumeste foarte mult pe cavaler si in afara de asta ramane surprins de gustul sau unic denumindu-l „vino templarii”. Acest lucru duce la o discutie purtata cu inaintasii locului carora le propune sa  uneasca viile si sa produca mai mult vin pentru a putea aproviziona redutele din Ierusalim. Oamenilor le-a suras ideea si au format in jurul anului 1119 prima asociatie de producatori de vin din Castignano care exista si azi sub numele de Cantine de Castignano care s-a dedicat respectarii retetelor originale in productia unor vinuri speciale.
In cinstea inceputurilor medievale, in zona, se organizeaza un festival anual denumit Templaria care aduce in atentie vinurile Cantine di Castignano, vedeta acestuia fiind Marche-Rosso alaturi de o selectie speciala de vinuri specifice.

Cantine di Castignano respecta retetele traditionale in productia de vin si asigura un standard ridicat de calitate din dorinta de a oferi o experienta unica celor mai pretentioase gusturi.
Cantine di Castignano pune accent pe fiecare element implicat in producerea vinului de calitate. Ei stiu ca strugurii reprezinta materia prima pentru vinificatie precum si partile constituente ale strugurelui si corelatia dintre ele. Cunoasterea materiei prime este absolut necesara, intrucat numai asa ea poate fi folosita in modul cel mai avantajos.
Primul factor care conditioneaza calitatea strugurilor crescuti in este starea lor de maturitate – fenomen complex care cuprinde numeroase procese ce duc la modificarea compozitiei chimice de pe o parte, iar pe de alta parte starea de maturitate care difera in functie de destinatia si de calitatea produselor ce trebuie obtinute prin prelucrarea lor.
Tehnologia prelucrarii strugurilor sau vinificatia propriu-zisa cuprinde un ansamblu de operatii care asigura transformarea strugurilor in vin. In urma vinificarii se obtin vinuri albe sau rosii de unde si existenta a doua tehnologii diferite: linia de vinificatie in alb si rosu. La prelucrarea lenta apare influenta daunatoare a oxigenului si a temperaturii care favorizeaza inmultirea mai rapida a unor microorganisme. Toate aceste aspecte sunt atent supravegheate de specialistii vinariei Cantine di Castignano din dorinta de a oferi consumatorilor un vin de o calitate superioara.
Cantine di Castignano a dezvaluit un secret din procesul de productie, secret care ajuta la obtinerea unui vin traditional care se identifica cu afirmatia facuta de Louis Pasteur cum ca “Vinul este cea mai sanatoasa si mai igienica bautura”.

Secretul este reprezentat de operatiunea zdrobitului strugurilor care consta in distrugerea integritatii boabelor in vederea obtinerii mustului, fara distrugerea pielitei, a semintelor si a ciorchinelui, asfel incat microflora aflata la suprafata bobului sa se poata dispersa in masa lichidului. Zdrobitul strugurilor, culesi din podgoriile mangaiate de clima binevoitoare cu influente curentilor Marii Adriatice, se face manual cu ajutorul unui „mustuitor” sau mecanic folosind utilaje numite zdrobitoare. Cantine di Castignano foloseste ambele variante in productie si acorda importanta acestei operatiuni, rezultatul respecta inaltul standard de calitate.

Vinariile Cantine di Castignano pun accentul pe corelatia dintre imaginatie si traditional, influentata de pitorescul stil de viata caracteristic zonei Ascoli Piceno unde, puternicile influente culturale au lasat amprente de necontestat.

Varietatea soiurilor, de o valoare incontestabila, special selectate reprezinta identitatea si excelenta vinariei Cantine di Castignano care da o noua expresivitate si calitate productiei de vin specifica zonei Marche din Ascoli Piceno.

Cele mai recente articole

Lasă un răspuns