Albiniţa, o delicioasă prăjitură cu miere

Ce părere aveţi dacă zilele acestea ne răsfăţăm papilele gustative cu o prăjitură cu miere numită Albiniţa?

Prajitura Albinita

Prajitura Albinita

Să vedem exact care sunt paşii necesari şi ce ingrediente vom pune pe lista de cumpărături cu prima ocazie în care  ajungem în supermarket.

Ingrediente:

Foile:

  • 600 g făină;
  • 180 g zahăr tos;
  • 100 g unt;
  • puţină sare;
  • o lingură de bicarbonat de sodiu;
  • zeama de la o lămâie;
  • 1 ou;
  • 200g miere
  • 2-3 linguri de lapte rece.

Crema:

  • 300 ml de lapte;
  • 80 g griş;
  • un pachet de unt;
  • 1 plic de zahăr vanilat;
  • 150 g zahăr.

Suplimentar: un borcan de gem de prune sau marmeladă.

Mod de preparare:

Într-un recipient se pun mierea de albine și zahărul, şi se lasă pe foc până când se omogenizează. În tot acest timp se amestecă încet şi se adaugă puţină sare. Veţi observa că la final veţi obţine o cremă (un caramel). Aceasta se ia de pe foc şi se lasă deoparte pentru a se răci puţin.

Într-un alt vas se toarnă făina cernută şi se amestecă cu bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Se pune şi crema răcită şi se frământă. Pentru a se lega aluatul, se adaugă un out bătut şi câte o lingură de lapte rece. Laptele se pune atât cât este nevoie, pentru a obţine aluatul potrivit.

Aluatul se împarte în patru părţi egale. Prima foaie se pune pe dosul unei tăvi unse în prealabil cu puţină grăsime sau peste hârtia de copt dacă vă decideţi să folosiţi această variantă. Foaia se găureşte din loc în loc cu o furculiţa. Se ţin la cuptor câte 8-9 minute la 180 grade, mai exact până se rumenesc.

Vă recomandăm să vă uitaţi după 5 minute la foaie pentru a vedea dacă este cazul să fie scoasă din cuptor. Deşi la început sunt moi, odată răcite, foile se vor întări, aşa că să nu vă faceţi griji pentru că vor fi perfecte la final, ca să nu mai spunem de gustul savuros. Mare atenţie cum le mutaţi de pe tavă pentru că sunt fragile.

Dacă tot v-am zis de cremă, să vedem şi cum o pregătim.

Într-un vas se pun pe foc laptele şi zahărul. Când dau în fiert, se presară grişul şi se amestecă. Se opreşte focul şi se adaugă untul tăiat în cuburi. Se mixează cu ajutorul mixerului şi se adaugă zahărul vanilat.

Pe prima foaie se pune jumătate din cremă şi se întinde uniform cu ajutorul unui cuţit. Se acoperă cu a doua foaie şi pe aceasta se pune gemul de prune. Pe a treia foaie se răstoarnă restul de cremă şi se acoperă cu ultima foaie.

Se lasă până a doua zi când se îndreaptă colţurile, se presară cu zahăr pudră şi se poate servi.

Vă dorim poftă bună!

Timp necesar pentru pregătire: 2 ore

Cele mai recente articole

Lasă un răspuns